Där satt den!Nytt i trädgården

Idag har jag varit på Smultronstället. Jag köpte bland annat dessa två perenner som ska få sitta i min nyförlängda rabatt.


Den vita blomman heter Sköldpaddsört, blir ca 60 cm hög och blommar i Aug-Sept.
Den gula varianten är en Höstrudbeckia, blommar också i Aug-Sept och blir ca 80 cm hög.
Hittade också några mindre plantor att ha i rabatten och som jag ska sätta i stenrabatten nere vid tomtgränsen. Jag har lärt mig av andra trädgårdnördar att det är bra att spara de små blomlapparna som förljer med i varje kruka så man vet vad man satt till nästa säsong - jag vill inte vara sämre så nu sparar jag dem också.

Smultronstället har 30 % rabatt på allt som växer, och stänger butiken sista Augusti. Skynda att fynda säger jag!

Färdig...nästan!

Armeringsjärnet är målat, busken och Kaprifolen nergrävd och så flyttade jag funkierna för de mådde inte vidare bra i söderläget.
Armeringsjärnet blev jättefint när man målade det tycker jag.Vi har kvar stenar bakom rabatten så den inte kommer för nära husfasaden. Jag hoppas att funkian blir stor och kraftig så den fyller upp sin plats. Nästa sommar ska jag sätta lite färgglada blommor längs med framkanten.


Vi har också grävt ner en buske som vi inte alls vet vad det är för något. Den har vi fått av mina parentesers vänner  på Teg. Den ska tydligen bli ganska stor och blomma på våren. Någon annan som känner igen den?
På nära håll ser den ut så här:
Helgen har varit väldigt skön, man njuter mycket mer då man jobbat veckan innan! Nu tar jag nya tag inför kommande vecka...


Lördag!

Underbara lördag. I morgon söndag, den dagen på veckan som jag inte alls är så förtjust i. Men än är det lördag och jag njuter i denna stund.

Jag och ungarna har sett Prinsessan & grodan, ätit lite godis och chips. Mysigt! Maken har varit borta hela dagen och fiskat och kommer inte hem förrän sent.


Idag har jag grävt och flyttat sten. Ena pallkragen är full med jordgubbsplantor, har fått av grannen och av min väninna i Holmsund.


Morgondagen grävprojekt blir det här. Vi har satt upp ett armeringsnät på väggen. Det ska målas med falufärg. Sen blir det en enkel rabatt nedanför. Måste införskaffa mer jord. Inte kommer man långt på en säck eller två!Nu ska jag koppla av framför Tv´n...


Jag gräver

Har tänkt expandera min rabatt vid altanen. Jobbigt att gräva, svettig och smutsig innan jag blev klar men nu är det gjort och den är fylld med jord så det ska gå fort att trycka ner lite fler växter innan vintern. Sen blir det att komplettera ytterligare till nästa sommar.Hann inte ta kort innan det blev mörkt men det syns ju ändå hur det ska bli.


Nästa grävprojekt blir på kortsidan av huset. Där har vi satt upp en klätterspaljé som ska målas med falufärg. Visar bild på detta vid ett senare tillfälle.


Jäntan har tagit ett kort som hon är så nöjd med och jag har lovat att lägga in det på bloggen...


(Foto: Lilljäntan)

Den Grekiska vädden har verkligen tagit fart i år. Jag måste nog förlänga den här rabatten också.
På plats

Nu är pallkrakarna (som de fått heta sen jag gjorde ett stavfel) på plats. De står placerade längst ner i hörnet på tomten bakom garaget. Nu ska vi köpa matjord och sen ska jag flytta över jordgubbarna i den ena och den andra får nog vara tom tills nästa vår.Vinbärsbuskarna fick stå på var sin sida om krakarna, på så sätt känns det som att vi ramat i tomthörnet litegrann.


"Storrabatten" har expanderat, här måste jag flytta om lite också, när jag ska klippa ner perennerna inför vintern. Tex ska höstfloxen som står i den "lillrabatten" flyttas hit för att färgen ska göra sig bättre mot det vita än mot det faluröda.Lillrabatten ska bli större. Den ska antingen gå längst altanräcket ut till hörnet eller så rundar vi hörnet och gör den ännu längre. Vi tar också in den på djupet.
Sen har vi en lite rabatt kvar att anlägga och den ska vara på kortsidan av huset. Tänkte att vi skulle göra en liten halvmåne ut från väggen, sätta upp en spalje, låta något klättra, typ en klematis eller en kaprifol. Just nu är jag ruskigt sugen på en kaprifol.
Hela denna sida känns allmänt platt och trist så det kan bli fint att få något som växer både på höjden och något bulligt nere på backen.

Visst är det härligt att ständigt ha små projekt? Det tycker i alla fall jag (och min man med fast inte lika mycket som jag).


Doftschersmin

Ständiga funderationer hur man kan göra med rabatterna och vart det skulle bli fint med buskar. Vi kommer att göra om lite både här och där. Runt stenen måste alla plantor flyttas om och lillrabatten vid altanen ska vi förlänga så allt får bättre plats.


Det skulle vara trevligt med en Doftschersmin någonstans. Nu ska jag googla på den och läsa på hur man sköter den bäst och om den skulle kunna trivas hos oss.


För övrigt så har vi småregnigt och grått väder. Jag och ungarna har plockat lite större stenar som ska läggas i pallkragarna, för bättre dränering och för att slippa köpa lika mycket matjord.
Under morgondagen ska vi göra kragarna helt klara. Vore skönt om det inte regnade.
Maken är borta i kväll, jag och ungarna ska lyxa till det med lite ostkrokar och hoppas på att det är något kul på Tv.

RSS 2.0